2020. szeptember 23., szerda

Pécsi-Varga Éva A nagyszentmiklósi aranykincs és annak problematikája 1. rész




Pécsi-Varga Éva

A nagyszentmiklósi aranykincs és annak problematikája 1. rész


Előadás: TIT 6720 Szeged, Kárász u. 11. , 2020. október 08. csütörtök, 16:30-17:30 




„A kincset 1799-ben találták meg egy falusi portán a kerítéshez készített alapok ásásánál. Kalandos körülmények között került Bécsbe, ahol ma a Kunsthistorisches Museumban őrzik. 23 aranyedényből áll, amelyeken különböző feliratok vannak. Van két darabon egy azonos szövegű görög írásos görög nyelvű felirat, van az egyik edényen egy görög betűs felirat nem görög nyelvű szöveggel és számos más darabon találhatók karcolt vagy poncolt rövid feliratok egy ismeretlen írással.” - írja Németh Gyula VITÁK A NAGYSZENTMIKLÓSI KINCS FELIRATAI KÖRÜL c. írásában.

A kincs megmentett része jelenlegi ismereteink és a kutatások alapján 23 db aranyedényből áll, ennyiről tudunk. Ezek összsúlya 10 kilogramm körül van. Az aranykincsek feltehetőleg többféle műhelyből származnak, amely állításokat művészettörténeti, régészeti kutatásokkal és ötvösmesteri elemzésekkel próbálnak alátámasztani. Mivel többféle felirat található rajtuk: görög, görög betűs török, rovásírásos, és feltehetőleg akár ismeretlen poncolt és karcolt írások is, ma is viták tárgyát képezik. A kincsek fő problémáját az jelenti, hogy az edényekből mindössze néhány edényformának, díszítő elemnek, jelenetes ábrázolásnak vannak többé-kevésbé közeli párhuzamai, és azokat is eltérő kultúrákban igyekszenek megtalálni a kutatók. Összességében azonban a leletegyüttes teljesen egyedülálló, ami talán némileg magyarázatot ad a kincs kora és etnikai hovatartozása, valamint az ezekből adódó meghatározása körül zajló, lassan már két évszázados szakmai bizonytalanságra.

Érdemes tehát kicsit összeszedni a jelenleg élő véleményeket, kutatásokat, ismertetve a lelet történetét is. Mivel a megtalálása óta is jelentős idő telt már el, és régen nem élnek már az eredeti tanúk, esetleg némi információ hagyatékokban, levéltárakban bukkanhat fel a kincsekkel kapcsolatosan, nagyon precíz és figyelmes kutatói munka folytán, figyelembe véve a háborús sérüléseket is. Hogy mi vár ránk a jelenben, és jövőben? Mit kell róluk tudnunk, és mit kellene? Sok a kérdés, sokféle a magyarázat. Talán sok szakmával, szakemberként is bele veszhet az emberek többsége. Több részesre tervezem az előadásokat, melyeket kis beszélgetés követ, vagy interaktív munka mellett együtt dolgozhatunk az előadás egy részében. Várom az érdeklődőket! Max. 10-15 fő. Szeminárium jellege lehet az előadásnak. Jelentkezni be is lehet: tollforgato.toertenelmi@gmail.com címen. Szeretettel várok minden érdeklődőt! Az egészségügyi helyzet miatt esetlegesen elmaradó előadás online megtartásra kerül. (Folyt. köv.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése