2022. szeptember 30., péntek

Lövey Varga Éva Botránykönyv részekben & Régész a pácban / Archeologist in the lurch & Archivált Világ / Archived Word Könyvhét pandémia után, pandemiában: avagy látatlanul is láthatatlanul?



Lövey Varga Éva

Botránykönyv részekben & Régész a pácban / Archeologist in the lurch & Archivált Világ / Archived Word




Könyvhét pandémia után, pandemiában: avagy látatlanul is láthatatlanul?




Nem szerettem volna erről írni, de kell... Annál is inkább, mert mai napig nem tisztázott a pandemia fogalma, valamit a körülbelül két éve kialakult helyzet, s ha ennél is tovább megyünk, akkor kizárólag harcokat, háborúkat és ellenségességet generál nagy számú fogalmi tévedéseivel, hiányosságaival, és félrevezetési céllal terjesztett információival.




Annál is inkább, mert mindenütt fegyverkezésre ösztönzi és ösztönözte az embereket, mind közszférában, államok között, mind pedig magánszférában. Akár átvitt, akár konkrét értelemben.




A helyzet egyik szakmámban sem fényes, ha csupán a médiánál, az informatikánál vagy akár a tanításnál maradunk, akkor sem...




Sokat gondolkoztam az elmúlt napokban, mi lehet az oka annak, hogy az emberek többsége szeret hazudni, nem valóságban élni, a hazugságaival saját és mások családjainak kárt okozni, megnehezíteni az életét, mások életét. Azt hiszem, a kijelentésbe átvitt költői kérdés jobb, ha részben megválaszolatlanul marad, teret engedve az egyéni élet, a szociológiai és értelmi színvonal változatosságainak.




A napokban kezdődtek, záródtak a könyvfesztiválok, szinte mindenütt.

Talán az egyik leghosszabb, legnagyobb teret kapó évtizedek óta a Szegedi Könyvfesztivál, nagyobb számú résztvevőivel, vendégeivel, s programjainak változatosságával.




Természetesen az ember többnyire munka, iskola mellett válogathat a programok közt, bár sokan nyugdíjra, munkanélküli státuszra, avagy inkább álláskeresési helyzetre hivatkoznak, s közben kétségtelenül ugyanannyi, vagy még több lesz a munkájuk, teendőjü, elfoglaltságuk.




A szegedi könyvhét jelenleg a 92-dik rendezvénye a hagyományos eseménysornak, a Gyermekkönyvnapok pedig immár a második évtizedének végét zárja, 20-dik rendezvényével.




A Dugonics téren 2-5. között megrendezésre került programokon kívül az intézményekben 1-23-dika közt kerül megrendezésre egy programsor, mely a kultúra, a hagyományok ápolását, az oktatás fejlesztését is szolgálja.




Bár a szabadtéri programok immár záródtak a tegnapi nappal, a továbbiakban is várnak mindenkit a rendezvényekre.




Talán néhány szóban érdemes reflektálni az elhangzott bemutatókra, rendezvényekre.

Kétségtelen, sokakat fog meg a néprajzi, a zenei rendezvények sora, a beszélgetések, amelyekre néha mégis felkészületlenül érkezik író és akár riporter, beszélgetőpartner is.




Bár kevesekkel beszélek az elmúlt évek hibadömpingjei folytán, s lassan az egykor hatalmas ismeretségi kör igencsak megfogyatkozottnak látszik, azért még az ember odafigyel az egykori tanítványokra, barátokra, szaktársakra, nyugdíjba vonult, más országokba költözött tanárokra.




Olykor az idő, a kommunikáció hiánya más vonásokat rajzol az arcokra, s újra meg kell ismerkedni az egykor tanított gyerekkel, vagy az egykor tanító tanárral, de talán az életben részben ez adja a szépségeket, hogy nem mindig, nem mindenre emlékszünk, nem mindennek a birtokában vagyunk, érző és élő lényekként... Még jobb érzés, ha valóban mindenre emlékezni is tudunk...




Arra biztatnék mindenkit, hogy ha bizonytalan is, menjen bátran oda a másikhoz, kérdezze meg, beszéljen vele. Ha más nem, szerez végre a visszavonultságban is új ismerőst, a régiek mellett, esetleg az érdeklődés, a hiányérzet mégis eljut a hiányolt ember felé.

Hiszen, jóra született az ember, a jóért él...




Kívánok mindenkinek jó tanévkezdést, jó munkát, s a maradék rendezvényidőre megfelelő elfoglaltságot!




Szeged, 2021. szeptember 06. 10:13

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése