2021. augusztus 20., péntek

Lövey Varga Éva: Bank, pénz és jog: avagy nyeremény, munkadíj és jövedelem szabott határokkal 1. rész

 Lövey Varga Éva

Seuso_Mindent Bele & Régész a pácban / Archeologist in the Lurch / Jog az Igazságért


Bank, pénz és jog: avagy nyeremény, munkadíj és jövedelem szabott határokkal 1.   rész


Nem tudom, csak sejtem, hogy hozzám hasonlóan sokan nem szoktak a sok más gond mellett egyes banki folyószámla problémákra, helyzetekre figyelni. Az elmúlt évek jogi cikornyái miatt szeretnék néhány kapcsolódó, személyes, mégis közérdekű problémát megmutatni, közzé tenni, mivel mind a rendőrségi, mind pedig a bírósági (tehát döntési rendszerekben), ezáltal pedig a végrehajtási területeken gondot okoz, okozhat. Mindenre természetesen én sem hívhatom fel a figyelmet, arra azonban kénytelen vagyok, hogy bármi történik is, a nyomozó szervek munkái végeztével a károsultak kifizetése, az eltűnt tárgyak és pénzek visszaszolgáltatása igen gyakran nem történik meg, sőt, akár azt mondhatom, egyáltalán nem történik meg. 

Így van ez akár a BKV esetén is, ahol ugyan megtalálták az elveszett ellopott táska egy részét, de az ott pöffeszkedő két méteres hústorony pont a tulajdonosnak nem akarta visszaadni.. se ez vagy két és fél évtizede így  megy polgármesteri hivataltól egészen a bíróságokig.

Nos, most hogy így "in medias res" kezdtem a példákat, avagy gyorsan a dolgok közepébe vágtam államalapításunk ünnepének reggelén, elgondolkodtam, hogy a beblokkolt oldalakat valaki egyáltalán láthatja-e, látja-e valójában... Mert ugye, azért tanult az ember, hogy lássa, értse. Azt viszont elég nehéz megérteni, hogy ki akar és akart az oktatás, a tanítás útjába állni, ki akarta nem csak a fejlődést, fejlesztést, de még a létfenntartást is tönkretenni, tudván, hogy az amúgy is ingyenes lapok hatalmas kiadásokkal, munkával járnak. Amit ugye, inkább a két évtizedes szótlanságom után majd inkább máshol szeretnék ecsetelni.

Ezek az internetes jegyzetek kivételesen gépelés után kerülnek kézírással történő feljegyzésre... A tapasztalat amúgy is azt mutatja, hogy nem csak a levéltáros egykori szaktársaim, kollégiáim lopnak, vagy loptak, az őket költöztetőknél is dívik a hadd nézzem meg az albérlőm, alkalmazottam családfáját, utánam kiviszem, stb.stb.. A cikkekben meg hozzáférésekben, engedélynyilvántartásokban és természetesen a történésekben minden megjelenik.

Nos, maradjunk immár a témánál inkább, bár amint látszik, az események és következmények elválaszthatatlansága minden irányban nyilvánvaló.

Azt szoktam mondani én magam is, hogy: akinek nem inge, ne vegye magára... De ennek is több jelentése lehet. Ugyan már, akinek inge, az öltözzön fel végre rendesen!

Tudniillik lehet ennek olyan tartalma is, hogy lopott cuccal ékeskednek egyesek...vagy mást vesznek fel helyette, vagy másét veszik magukra, akár szó szerint is...

Ejnye no, már megint ez a nyelv, logika, jelentéstan... Igen. Ez az élet rendje.


Térjünk vissza inkább konkrétan a banki témákra.


Annak idején, a folyószámlák, számítógépek kevésbé elterjedt világában, az ezerkilencszázas nyolcvanas és kilencvenes években még kicsit más volt a helyzet. Lyukkártyás rendszerekkel, mechanikus írógépekkel, vagy félig elektronikus készülékekkel. A számítógépekből csupán egy-két darab volt. 


2021. augusztus 20. 07:15


Folyt.

17:35.


Ezek működése már akkor pénzt, valamint több tanulást, képzést igényelt. Minden területen, hiszen a matematika, a számrendszerek, valamint a grafikai ismeretek is jelentősen szükségesek ezekhez, beleértve a nyelvi ismereteket is. Nem mindenki tudta és tudja megcsinálni, a hibás logikai gondolkodás hibás programozást, hibás programokat eredményez.

Lassan terjedt el a katonai alkalmazásokból, a honvédelmi, űrhajózási területek felől a média, majd a közszférák, később pedig a közélet, magánélet területei felé, az oktatásban használt eszközök révén is.

Természetesen, a műszaki világban, az építészetben, a gépgyártásban jóval előbb kerültek alkalmazásra, s minden terület másképpen fejlődik. Nagy húzóerőt jelent a térképészet, a haditechnika. 

A banki, pénzügyi alkalmazások a telefon változásával szintén specializálódtak. Talán nem eléggé.

A biztonsági rendszerek ma is átjárhatók, olykor a kezdő gyerekek magasabb szinten vannak, mert frissen tanulják, s az új dolgokhoz a régieket is érteni, tudni kell, utána kell járni.

A drónok, a dróntechnika a katonai alkalmazásból a régészetnek, mezőgazdaságnak is fontos eszközévé vált a térképészet, a geológia után... Ma már egyre közkeletűbb magán eszköz is.

Sajnos a pénzek éppolyan gyorsan tűnnek el, mint amilyen gyorsan egy alkalmazás fejleszthető. A hibákat itt az okozza, hogy az állami és magáncégek, az oktatás sem képes alkalmazkodni az akár havi szintű szoftverfejlesztések követéséhez. Ezek komoly működési gondokat generálnak mind az államigazgatási, igazságszolgáltatási, mind pedig az egészségügyi és más rendszerekben, nem csak a térképszoftvereknél. 

A szoftverhibák miatt, amelyek a legújabb telefonon és a félmilliós gépen is jelen vannak, ugyanúgy nincs kedve a jó képességű embernek sem dolgozni, mint a rossznak, hiszen a hibákat észreveszi, s majdnem óránként, tíz percenként el kell küldenie egy hibajelentést, amely elküldése komoly adatmennyiséget jelent, és foglal az adott készülékeken is.


Ízelítőül talán az első részben ennyit elég említeni, hiszen nem a rosszról szerettem volna én sem írni ezen a szép utónyári ünnepnapon. De, haladni kell.


A ma készült képek a közösségi médiákban az oldalaimra felkerültek, a honlapra később próbálom felszerkeszteni.


Szeged, 2021. augusztus 20. 17:58.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése