2021. december 23., csütörtök

Lövey Varga Éva Botránykönyv részekben Karácsony előtti szociológia

 

Lövey Varga Éva
Botránykönyv részekben
Karácsony előtti szociológia

"Rassz (egyértelműsítő lap)

egyértelműsítő lap

Nyelv


Letöltés PDF-ben


Lap figyelése


Szerkesztés


Nagyrassz, az emberrel kapcsolatos rendszertani fogalom


Kultúrrassz, a termesztett növények rendszertani egysége (convarietas)"


Nagyon furcsa dolgok is vannak az életben...  Főleg így karácsony tájékán, holott jól tudjuk, a kereszténység nem egyedüli vallás a világon, s nem is mindenki hisz benne, avagy másik oldalról: kialakulása óta rengeteg verziója keletkezett, és jutott érvényre, napjainkig is változván.
Ha már ennyi területen etikai képzés után mozog az ember, olykor nem csak elgondolkodik, hanem a valóságban is szétnéz, megnézi a szegedi végzett orvos és a hajléktalan, esetleg a rendőr, a bíró, a csak általános iskolát végzett ember, a nyolcszakmás, a hatdiplomás szociológiai és társadalmi helyzetét, az emberekhez és a tettekhez, élethez való viszonyát is.
Az elmúlt három hónap minden emberi és alapjogi viszonyt megcáfolt, minden pedagógiai, orvosi, szociológiai és egyéb területen is, beleértve a logikát és az etikát is. Talán szó szerint leírva sem értené mindenki a cigányt, aki leszűkítve származását, romának, egy kisebb népcsoportnak akarja magát vallani, vagy éppen a bőrszínéhez köti a segélyezést, mást a segély fogalmának említésekor rasszistának degradálva, amiről láthatóan fogalma sincs, Szegedtől Bécsig vagy Kölnig, avagy Nádudvartól Debrecenen át egészen Indiáig vagy Kanadáig. Mert aki történészként, orvosként vagy akár szociológusként  és tanárként, képviselőként, vagy íróként, szerkesztőként ezt le meri írni, azt azonnal fenyegetik, rágalmazzák, lejártják, megváltoztatni igyekezve minden mondatát, szavát. Tudjuk bár, az emberi elme kész rejtély, sajnos magának a pszichiáternek is kevés adódik belőle olykor. Főleg, ha még fenyegetik is. Mert hát, bár a bőrszíne nem jelenti eszének nagyságát, vagy képességeit, olykor az illető mégis erős akaratával az erre soha nem gondoló szájába akarja berágni, késsel, villával, olykor baltával meg gyógyszerrel is, főleg, ha nem tudja, hogy jogásznak, gyógyszerésznek, avagy orvosnak írogat...esetleg pont az ingyen osztást vámostól követeli, vagy éppen ... No de...Halottakról jót vagy semmit... Így is adózhatnánk elhunyt romológia vagy etika tanáraim emlékének, vagy azoknak, akik éppen a cigányságról írt történeti és régészeti anyagaimból adták ki saját nevükön munkáimat.

Nos hát, talán ennyi is elég ízelítőként napi politikának, jogtudománynak és népességtudománynak a ma ismeretében, egy sima ingyenes Facebook hirdetés kapcsán.. Azokról, akik milliókkal avagy százezrekkel zsebükben alig látnak egy méterre a szemüktől, akár 20 cm-re mobiltelefonjukról. Mert hát, 8 szakmával meg kilenccel is szégyellem leírni a kommenteket, amit a lapomba küldött eladni való alá írtak a szegénynek, aki kis pénzt kért  rászorulóként azért, amije volt, hogy segítsen annak, akinek még annyija sincs... Aztán Boldizsár, Iván, Orbán, Szegő, Dávid, s mittudoménkik is lehetnek ... Egy a lényeg: így oktatni a jövőben valóban nem akar majd senki, de nem csak orvosként dolgozni sem, de még gyógyszerészként sem... S talán, okkal...

Inkább nem is ecsetelem. Az a kraniometria mindig is fontos tudomány marad. A baj csak annyi, hogy előtte can valami a falak között, utána meg csak kitölti némi gáz, s a legrosszabb esetben meg légüres tér mellett találgatgat az ember, milyen árnyalata lehetett a bőrnek, s vajh, függött -e a színétől az esze?

Vajon volt notesze, vagy anélkül ült a pulputuson, meg a börtönben? Egyszerre, vagy egymás után? Rendőr ruhában, vagy végrehajtóiban?

Szeged, 2021. december 23. 21: 46




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése