2021. szeptember 8., szerda

Lövey-Varga Éva Seuso_Mindent bele Van ami megy, van ami jön...

 

Lövey-Varga Éva
Seuso_Mindent bele

Van ami megy, van ami jön...

Van ami megy, van ami jön. Nem csak Einstein számításai, elméletei vagy éppen törvényei óta relatív a világ.
Látom, olvasom, továbbítom az oldalaimra, az egyetemi és lapcsoportokba a közösségi oldalak pszichológus, valamint oktatói, filozófiai, irodalmi, történeti, nyelvi, tudományos bejegyzéseit is. S nem csak tanulok, tanítok vele, s más dolgokkal naponta.
Sokszor gondolkodom el a feltett idézeteken,  a hibás nyelvi és helyesírási megfogalmazásokon... A még hibásabb informatikai nyelvi kódolásokon, melyek száma a nyelvi ismeretek hiányával egyre nő. Ha mi ilyeneket vétettünk volna annak idején, nemhogy kitűnők, de kettesek sem lehettünk volna az általános oskolában. Mert, miért is lett volna a hibás verzió jóval értékelve?
A lelki segítség néha biztatás, néha viszont kimondottan hátrányt is jelenthet.
S a relativitás soha, sehol, semmilyen mértékben nem fog változni, nem változhat. Az örök viszonyítási rendszer az élet minden területén jelen lesz.
Hogy mégis miért jutott ez eszembe a Seuso-kincs és kutatásai, a régészet, a környezetvédelem, az archeometria, a vegyészet, az ötvösművészet ( s egyáltalán a művészetek), a jog, a jogszabályozások, az orvostan, antropológia, geológia és térképészet, s egyáltalán a régészetben használt tudományok kapcsán?
Nem lehet nehéz kitalálni. A történetet, a látható, tapintható történetet nagyvonalakban már elcsépelten minden szinten és színvonalon ismerték, ismertették már, de közel sem a teljes valóságnak megfelelően...
Volt már szó a nemzetközi rendvédelmi, katonai, banki szervezetekről, a tanításokról, a kereskedői és aukciós hálózatokról, a tudósokról, tanulókról meg a médiásokról, az egyetemi tanárokról, múzeológusokról viszont mindig, minden körülmények közt megfeledkeztek.
S ugyanígy feledésbe merülnek a jogászok, bírák által megzsarolt hallgatók családtagjaikkal, orvosi vagy rendőri, jogi kancelláriai kényszerítésekkel, hamisítással, adatcserékkel hallgatásra bírva.
Van ami megy, van ami jön. Megy a zseni, aki 168-as, akár 240-es IQ és magas EQ szintekkel érkezve mindenben profiként működik, s jön a lopott érettségis, diplomás, akiknek a tananyagot nagymami meg nagypapi, esetleg anyuci, apuci meg a kormányhivatalnok szociális osztálya együtt gyűjtögeti az albérletek szobáiból, besétálva oda akkor is, amikor a bérlő nem tartózkodik ott, s akár nem is tud róla.
S ez csak egy a számtalan példa közül. Mert hát, ők azt hiszik, a levizsgázott hallgatónak nem kell a jegyzet, nem áll jogvédelem alatt, s a gépről, winchesterekről, pendrive-okról, mailekből is szabadon lophatók az anyagok, meg a nyomdák által egy gépre küldött több, összekevert, hibásan nyomtatott, vagy piszkozatként készített anyagból.
Ez természetesen nem így van. A könyvben meg nem jelenő,  a publikálatlanul álló anyagot is megilleti a szerzői jogvédelem...Ahogyan a tanároknak leadott dolgozat sem használható fel a tanárnak sem a készítő engedélye nélkül. A szerzői jog, ahogyan többen idézik a törvényeket, a mű születési idejétől kezdve a szerző halála után 70 évig tevőlegesen is védi a létrehozott alkotást - s bár a magyar jog egyre hibásabban jár el, - ennek az időnek a lejárta után is ugyanúgy érvényes, nem átruházható jog. A szerzői jogdíj lejártával sem lehet lehet a szerzőséget meghamisítani, átadni, átvenni.
Nos hát, ez az amiért meg kell mindent említeni.
A filmek, a kutatások és más jegyzetek, nyomozások területén is.
Hiszen itt már a nyolcvanas évektől van, létezik, él, azaz fennáll a probléma, szünet nélkül.
Ez az, ami a személyi adatok jogosulatlan felhasználásához, személycserékhez, adott esetben több ember halálához is vezetett, vezet a mai napig is.
Ez az, ami miatt a támadásokat nem lehet figyelembe nem venni, ez az, ami miatt a cserék felett nem lehet elsiklani, adott esetben felvételiknél, TAJ- cseréknél, táska és számítógép, avagy akár albérleti tulajdon, ingóságok ellopásainál.

S ez az, ami miatt adott esetben a hallgató, a kutató a bírói visszaéléseknél védekezésre kényszerül az ellopott telefonoknál, számítógépeknél, drónoknál, projektoroknál,  a lopást sosem nyomozó rendőrökkel, avagy ügyészekkel, bírákkal, vámosokkal, kibervédelmisekkel szemben.

Az élet rövid, más hazugságai genetikai károkat is előidéznek s előidézhetnek, nem csak pénzbeli, vagy tárgyi károkról beszélhetünk.
Az idő pedig megy... S lassan eltűnik egy emberöltő is.

A szótlanság pedig sehol nem hozott még megoldást, sem a Magyar Nemzeti Múzeum, sem a Móra Ferenc Múzeum, sem pedig az Aquincumi Múzeum vagy más múzeumok lopásai esetén...

S a többit, nem biztos, hogy jó, ha magunktól utána gondoljuk.

Szeged, 2021. szeptember 07. 14:37.

Internetes irodalom a Seusohoz

https://seuso.mnm.hu/hu/a-seuso-kincs/a-kincs-modern-kori-t%C3%B6rt%C3%A9nete

https://femina.hu/ezo/seuso-kincsek/

https://m.mult-kor.hu/cikk.php?id=15257&fbrkMR=cookie









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése