2021. szeptember 8., szerda

Seuso_Mindent Bele Archeometria és ötvösművészet 1.

 

Seuso_Mindent Bele

Archeometria és ötvösművészet 1. 

Sok időm volt gondolkodni az elmúlt években, hogy mi volt az az isteni, emberfeletti kegyelem, amelyben részesültem, és amellyel már többször éltem túl mások számára is lehetetlennek tűnő, érthetetlen dolgokat.
A közösségi oldalakon kívül mások tettei, visszahúzódásai és eltűnései is inspirálják az embert. Vagy esetleg visszavetik. Néha túlságosan is. Mivel a kommunikáció nélküli tettek olyanok, mintha nem is léteznének.
Olybá tűnhet, mintha valóban egy mátrixban élne az ember, ahol mindenki más csak bábu, ahol egy-két ember él és kommunikál, a többi pedig akár a beprogramozott robotok, egy ideig bírja talán elemmel, energiával, de sem érzelmileg, sem értelmileg nem változik. Nem tud elképzelésein kívül mást gondolni, s bármit, amit mondanak neki azonnal elhisz, reálisnak vél. Mint egykor a vidámparkok szellemkastélyaiban.
Talán itt az idő beszélni mindenről, más módon, más nyelvezettel, más időben.
A halmazok régen kialakultak, s metszeteik vagy teljesen megszüntek, vagy ki sem alakultak, mint két néma, akik közül az egyik asszír, a másik pedig görög nyelven beszélne, ha szökne ki hang a torkán...
Lassan, de biztosan világossá válik, hogy hiába van tisztesség a világon, ahogy a neveléstan és a lélektanok tanítják, a vezető szelleme és egyénisége másolódik, a beosztottak, tanítványok mind őt utánozzák. Kivéve, ha nem magasabb etikával s intelligenciával rendelkeznek, s ha a főnök, a vezető, az irányító rosszat tesz, akkor a valóságot ismerő ellenáll, konfliktusba kerül vele, vagy csöndesen odébb áll.
Talán a kis, rövid mesékből, példabeszédekből mára bevezetőként ennyi is elég. A görög mesék Aiszoposza / Ezopusa (Αἴσωπος)    nem csak gyerekek, a felnőttek szívébe lopta be magát... A Mesembriában / Amorum született író-költő később a híres jóshelyen, Delphoiban hunyt el.
Hány irodalmi, művészeti és történeti mű kötődött már akkor ehhez a városhoz, s azóta is hány alkotás született, születik.
S a főszerkesztők is csendben odébb állnak, ha meghazudtolják őket, ha segítségüket elutasítják, munkáikat tönkreteszik.... Hát még a szerző, aki hiába dolgozván más munkáiban olvassa vissza alkotását, hivatkozások, vagy éppen a saját neve említése nélkül.
Szomorú dolgok ezek. Pedig, ugye nem is az ókorban élünk már, ahol bárki bárkitől elvehetett bármilyen alkotást közlésre. De már ott is megemlítette a tisztességes szerző, hogy kinek a munkáit használta, kitől és kiktől tanult, hol járt iskolába, ki volt a tanítója, s kik lettek a tanítványai.
De a mesteremberek munkáinál is ez volt...
Feltüntették a műhelyt, pecsétet nyomtak a kerámiákba, szignózták azokat, a textilek is kis, mai szóval különféle bárcákat kaptak. S tudjuk jól, hogy a borok edényeit is pecséttel zárták.
A fémedények, fémmunkák is kaptak, kaphattak jeleket, ahogy a római téglák is. Ez a hagyomány mind korokon át öröklődött. Nem csak egyik oka volt a vámhatárok és a pénzfélék létrejötte, a bankok, egyesületek kialakulása. Az országokat vándorkereskedők járták, nem csak a hadsereg közlekedett az utakon, a turistaforgalom is jelentős volt, s a kereszténységgel csak nőtt tovább a jelentősége.
Archeometriáról akartam írni, az ötvösművészetről. Arról is írok, eme hosszú bevezető után, láttatva az ötvösművészet széles felhasználási körét, termékeit, s azok forgalmát is.

"Az archeometria interdiszciplináris tudomány, amely a műtárgyakon, régészeti leleteken, és lelőhelyeken végzett, elsősorban természettudományos vizsgálatok összefoglaló neve. Az eredmény elsősorban társadalomtudományi területen hasznosul; többet tudunk meg a tárgyak koráról, készítéstechnikájáról, származásáról." - írja meglehetősen pontatlanul és hiányosan fogalmazva a MNM honlapja, természetesen itt is a szerző, a tájékoztató nevét "feledve", mellőzve.
Nagyot sóhajtottam egykori miskolci, debreceni, szegedi és budapesti tanáraimra gondolván, akiket koruk miatt már évtizedek óta nem lehet elérni, vagy csak nekrológokban lehet rájuk visszaemlékezni.
Az archeometria egy olyan tudomány, ahol nem csak a vegyészeti vagy környezetvédelmi végzettségem dominál, hanem mindaz, amiről kellene már, de mégsem ejthetek szót; a sok emlék, a kutatások, az utazások.
A szakdolgozati, egyetemi  vagy pályázati dolgozati anyagok fémtani, valamint a növényi-állati maradványok vizsgálatai, melyeket sok munkámban említettem, a bortörténettel éppoly fontosak, mint a talaj és vízvizsgálatok, vagy sok más, amit kellene és illik részletezni.
Ilyenkor mindig a vegyipari és gyógyszeripari munkák járnak a fejemben, melyeket kiegészítésként később végeztem el, újra, helyettesítve valamit, vagy úgy is felfoghatjuk, hogy az emberi élet védelmében. Kikívánkozik már az emberből ennyi idő után, más csalásait látva, a valóság, amit rejteni kellett önmaga és mások életének védelmében, de tudván azt, hogy régészeti docens, professzor éppoly korrupt, mint a bíró, vagy a katona, vagy miniszter, inkább burkolózna tudatlanságba, vagy feledésbe, ha éppen nem jogilag kellene a korrupt fenyegetők vagy akár a cseréket, károkat okozók támadásai miatt...
Persze, tudni kell, hogy kommunikáció nélkül, letiltott mailekkel, nem működő, órákra szervezett fogadóórákkal kijátszva a megfelelő adatcseréket, beszélgetéseket, a tanárok nem is végezhettek jó munkát, csak fenyegetést, csak lopást, dolgozat, szak és jegycseréket.
Lassan minden adatot közölni kell a hat megye kormányhivatali szociális és családvédelmi korrupciói, a BNO-kód cserével okozott egészségügyi munkaviszonycserékkel, s minden más adattal, az archeometriai vizsgálatoknak, a koponyaformának, az állkapocsberendezésnek, és az orvosi pecsétszámoknak megfelelően. Hiszen a bíró is csak ember, lehet hülye, beteg, képzetlen, becserélt diplomás, azonos nevű, okos és átvágott ugyanúgy, mint az MRI berendezést kezelő, vagy megfenyegetett ember ..

Nos hát, ebből is látszik, hogy van munka bőven az ELTE 30 éves munkái meg a BME lopott filozófiai meg kocsiösszerakási munkái mellett is...
S van valami, ami sosem lesz mese: az ami megtörtént, s ami mérésekkel is igazolható...

Szeged, 2021. szeptember 08. 22:46

Idézett, felhasznált, ajánlott irodalom - ízelítőként:

https://www.uni-miskolc.hu/kompetencia-adatlap?kompetenciaId=40

https://mnm.hu/hu/gyujtemenyek/archaeological-department/archeometriai-adatbazis

http://regeszet.elte.hu/wordpress/index.php/2017/03/12/archeometriai-es-regeszetmodszertani-tanszek/

https://regeszet.bibl.u-szeged.hu/index.php/kutatas/tudomanyos-programok/archeometria/

https://m.nyest.hu/hirek/mi-a-csuda-az-az-archometria

https://ng.24.hu/tudomany/2021/05/16/uj-vizsgalatokat-vegeztek-a-seuso-kincs-darabjain/

http://www.ace.hu/ametry/tort-h.html
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése