2011. április 28., csütörtök

L. Varga Éva : TANMESE

L. Varga Éva : TANMESE




A cikket a PPKE BTK egy előadása után írtam.. úgy látom, elég népszerű lett:-)Az eredeti címe -ha jól emlékszem,a Népszabadságban Az élet és a sör volt, Varga Lajos Márton kapta meg tőlem, Alea néven küldtem, és  P. A. monogrammal talán.  A kavarógépeket kérem, hogy tegyék el magukat 220 évre, mert perre viszem a dolgot,ha nem fejezik be! 


- Egy filozófia professzor az előadását úgy kezdte, hogy
fogott egy befőttesüveget és feltöltötte kb. 5 cm átmérőjű kövekkel, majd rákérdezett, hogy tele van-e az üveg?
- Igen. - volt a válasz.
Ezután elővett egy dobozt, tele apró kavicsokkal, és elkezdte beleszórni azokat az üvegbe. Miután a kavicsok kitöltötték a kövek közötti üres helyeket, megint megállapították, hogy az üveg tele van. A professzor ezután elővett egy dobozt homokkal, és azt kezdte beletölteni az üvegbe. A homok természetesen minden kis rést kitöltött.
- És most, - mondta a professzor - vegyétek észre, hogy ez a
ti életetek. A kövek a fontos dolgok (a családod, a partnered, az
egészséged, a gyerekeid). Ha minden mást elveszítenél, az életed akkor is teljes maradna. A kavicsok azok a dolgok, amelyek még számítanak, mint a barátaid, a munkád, a kollégáid. A homok az összes többi: az apróságok.
Ha a homokot töltöd be először, nem marad hely a kavicsoknak és a köveknek. Ugyanez történik azéleteddel. Ha minden idődet és energiádat az apróságokra fordítod, nem marad hely azoknak a dolgoknak, amik igazán fontosak a boldogságodérdekében.
Játssz tehát a gyerekeiddel, szakíts időt orvosi vizsgálatokra, vidd el a párodat táncolni. Dolgozni, takarítani, vendégeket hívni mindig lesz időd.
Ezért először a kövekre figyelj, azokra a dolgokra, amik igazán számítanak. A többi csak homok. Az egyik diák megkérdezte:
- És most már valóban tele van-e az üveg?
Mire a prof azt válaszolta, hogy igen, tele van.
Erre a diák elővett egy dobozos sört, kinyitotta, s beletöltötte az üvegbe. A sört a homok elnyelte, és térfogatváltozás nem következett be. Azt mondta erre a diák:
- Nos, bármennyire is úgy érezzük, hogy az életünk teljes, a
fenti példából jól látszik: EGY SÖR AZÉRT MINDIG BELEFÉR!!!"



Ez úton köszönöm eltűnt barátomnak Cs. Endrének az ötletem kiteljesítéséhez tartozó vitát, és az éttermi meghívást..finom volt a baracklé..és remélem, hogy majd mégis előkerül majd a jövőben. Hiányzanak a beszélgetéseink! Meglehetősen sok ötletet adtak az alkotáshoz.



Szeretettel köszönöm Dr. Maróth Miklósnak az ötletet adó előadást, és az életre szóló tanításokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése