2022. október 7., péntek

Lövey-Varga Éva Botránykönyv részekben Megállhatatlan, vagy megállíthatatlan?

 Lövey-Varga Éva

Botránykönyv részekben

Megállhatatlan, vagy megállíthatatlan?


Megállhatatlan, vagy megállíthatatlan? Jó kérdés. A lelkünk nyugtalanná válik, ha sok dolgot látunk, ami nem úgy van, nem úgy működik, nem úgy történt... S tudjuk, ezek a hibák újabbakat szülnek, emberek ezreit vezethetik és vezetik félre.

Amikor döntünk, hogy hallgatunk, vagy szólunk, némiképp vállaljuk a harcot, a konfrontálódást másokkal, akik minden mérlegelés, gondolkodás nélkül vesznek át dolgokat, nem gondolva következményekkel, okokból kifolyó okozatokkal, döntések elodázásából következő hibákkal, a mulasztások csendjéből keletkező félre- és meg nem értésekkel; sorolhatnánk.

Az én lelkem sem nyugszik, hiszen néha ki nem tekintve kis világomból, megelégedtem azzal, hogy leírtam pár embernek, utalva hibáikra. Persze, hiába. Hiába volt feddés, leírás, törvényi következtetés, nem változott a helyzet, sőt, romlott. Nem látták a feddés értékét, a szeretet jelét: hiszen, ha nem foglalkoztam volna velük, nem a védelmükben tette volna az ember, nem ír, nem keres, nem szól; legyintve szó nélkül tovább áll, tovább megy, s bár felejteni nem lehet, felejteni próbál. Hogy az agy és az elme mégis védi, sokkot kapva tényleg elfedi a történteket, arcokat, helyeket: a túlélést szolgálja.

Az ember méricskél, viszonyít. Hogyan jöhet ki legjobban a helyzetekből, úgy, hogy mégis elérje a célját.

Az etika fontos tényező az életben. Sokan ma sem tudják, maga a szó mit jelent valójában. Pedig sok mindent meghatározó fogalom, amely elválaszthatatlan az élettől. Sokan a hibás, zavaros meghatározások szerint ma is csupán az erkölcsökkel, erkölccsel azonosítják. Nem azonos. Kevesen tudják ezt még docensi, professzori végzettséggel is. Pedig sokat olvasnak, sokat olvastak ők maguk is. Filozófiailag talán külföldön kezdték ezt jól megfogalmazni, meghatározni. Az etika egy velünk született, de fejleszthető, tanulható képesség is. Ésszerűség, egy relatív világrendszerben. Koordináta rendszerekben ábrázolva talán jobban megérthető lenne, de sokan elfelejtik a tanár kollegák, szülők közül is szemléltetve magyarázni a dolgokat gyerekeknek, kortársaknak, felnőtteknek. Pedig a vizualitás is sokat jelent. Bár kétségtelen, szakmailag sok mindennel magyarázzák, és sok kategóriába sorolják a képességeket is. Skatulyázni viszont nem érdemes. Biztosan akad olyan ember, aki csak ilyen kis dobozokba kategorizálva képes az életet elfogadni.

Sokféle vallási-filozófiai rendszer alakult ki a világban. Mindennek van hibája, mindent nem is lehet, nem is képes az ember elfogadni.


A jó és a rossz fogalmának viszonyítási rendszere is egy ilyen fogalom, egy ilyen rendszer. Nagyon durva dolgok leírására készülök, évek óta. Több téren igyekeztem ezeket felvezetni, megpróbálva minden létező, és új nevelési, gyógyítási és kísérletezési módszereket is.


Óhatatlanul szó lesz ezekről is, a céloknakm feladatoknak megfelelően.


Megállhatatlan nem beszélni ezekről. Megállni nem lehet a hallgatást, ha az adott dolog következnényeivel mérhetetlen károkkal emberéleteket követel, akár hatalmas vagyoni károkat, megfordítja a világ rendjét, vagy más hátrányokat okoz.

Mérlegelni minden szinten tudni kell. Alkalmazottként, vezetőként.

A hatalom különleges fogalom. Hatalma nem mindig a kinevezett vezetőnek van, nem biztos, hogy az a hatalom, amit eszközként ő annak gondol.

S ha adott hatalmat hibásan használ, rosszul dönt, millióknak okozhat kárt vele, meggyőződés nélküli meggyőződésével. Talán sokan értik, mire célzok, amikor a mondatok szavainak jelentésével, és a szókörnyezet, textualitás környezetével és jelentéstartalmával játszom nyelvészként, gyógyításra, tanításra használva a történtek leírását, okításra, oktatásra, meggyőzésre a megértés, változás és változtatás érdekében.


A jogrendszerek ismerete, kialakítása csak töredéke az életnek. Még akkor is, ha már gyerekként kötelező szabályok között élünk, növünk fel.

Bepótolni egy társadalom félrenevelését, az egyik legnehezebb feladat. Átírni, átíratni, átértékelni még ennél is nehezebb.


Megállhatatlan, vagy megállíthatatlan?


Jó a kérdés. S a válasz is ezernyi lehet...


Nem csak rajtad, vagy rajtunk múlik!

Rajtuk is!


Naplószerűen tudom közölni majd az adatokat, a lapok oldalain, a könyvekben. Adatvédelmi, nyomozati anyagok, érdekek akkor is kötnek, ha szakemberként hibás eljárások miatt esélyt akartam embereknek, büntetetteknek. S új módszereket alkalmaztam és kellett alkalmazni ahhoz, hogy adatokat kapjak, és ne a hazugság dömpingje vegyen körül. Ehhez a ma már elég későn tanított logika jó módszer. Pedig az óvodai és az iskolai oktatásban is jelen van, a logikai készletekkel.


Ugye, elgondolkodtató?

Hogyan kell idomulnod, játszanod a valenciákat, szerepeket.

Néha az életed céljait más érdekek miatt változtatni kell. Ezek az utak a mi végtelenül is véges kis útjaink. S menetelés megállhatatlan, megállíthatatlan. A test elöregedése, elhalása csak egy bizonyos határ.

Hogy miben hiszel? Te döntöd el, s a környezeted, annak tagjai, amivel és akikkel kompromisszumot kell kötnünk. Viszont a szintjeiben nekünk kell döntenünk. A határokat mi szabjuk, megbocsájtva, változtatva is.


Szeged, 2021. április 25. 15:44

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése