2022. október 7., péntek

Lövey Varga Éva Botránykönyv részekben Gyakorolj, gyakoroltass!

 Lövey Varga Éva

Botránykönyv részekben

Gyakorolj, gyakoroltass!


Gyakorolj? De mit? Gyakoroltass? De kiket, kit, vagy mit és miket?

Szerintem kérdés nélkül is tudod, önmagadtól, hogy amit nem használ az ember, az elsikkad, eltemetődik.

Nincs idő bepótolni elhallgatott, elnézett dolgokat, s ha nem vetted észre, az állataid, növényeid is oly gyorsan cseperednek, mint a gyermekeid, vagy éppoly gyorsan öregszenek, mint te magad. Az idő nem áll meg. Nem sóhajt helyetted, nem kérdez, nem intézkedik. Nem rak félre semmit, de helyre sem tesz dolgokat, mulasztásokat, gondolatokat.


Nem pótol mások által elvesztett iratokat, összekevert ikreket vagy hasonló arcokat évztizedek után hiába keres, nyoma sem marad az emlékeknek. A fájdalomnak, lemondásnak annál inkább. Nyert ügyek lennének? Aligha.


Az írást is elfelejted, ha nem írsz, ha egyedül vagy, a beszédet is. Gyakorolni kell az emlékezetet. Mint hajdanán az öregek tanították esténként a fiatalokat a tűz fénye mellett. Mesélni, emlékezni, tanítani, tanulni vele: a tanítással...

Nem buta lény az ember, ha önmaga nem akar azzá válni. Messze érzi a másik lényét, gondolatait, mégha tenmagad le is akarod ezt tagadni.


Álomszép dolgok, amiket megélhetsz. De saját magad döntöd el, milyen legyen a világod, kik vegyenek körül, kiket zársz ki az életedből. Azokat, akik genetikailag is hozzád tartoznak? Azokat, akikkel közös a célod? Megéri? Érdemes elidegenedni, elidegeníteni, s nem megtalálni a harmadikat, a kavarót? Nem arra tanított a nagyapád, nagymamád, az anyukád, apukád, hogy ne veszekedj? Hogy megbeszéld, szépen beszélj? Hogy ne egykézz, hogy barát legyen a párod, a családod?

Mondd, mi ez? Láthatatlan színdarab? Mondd, te erre vágysz, így érzed jól magadat? Elszeparálódva attól, akit a szülőd, a rokonod szeret, kedvel? Honnan veszed, hogy ő rosszat tett, rossz lehet, ha sosem váltottál szót vele, nem hallgattad meg, nem voltál ott vele?


Gyakorold saját nyelvedet. Azt is, amit ismerni szeretnél. Hisz addig ütnek, vernek és hazudnak, míg végképp elfelejted.

Ha nincs kivel beszélni, a hangokat is....


Az álom, az alvás nem megoldás.


Szeged, 2021. április 26. 01: 21

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése