2022. október 6., csütörtök

Lövey Varga Éva Botránykönyv részekben Könyvek, könyvkiadók

Lövey Varga Éva

Botránykönyv részekben

Könyvek, könyvkiadók


Sok a vita évek óta. Mit kezdjünk a könyvkiadókkal, nyomdákkal? Mit kezdjünk a könyvekkel?


Mit kezdjünk az emlékeinkkel?


Nekünk, könyvek szerelmeseinek ma már megdöbbentő látni az olvasással, írással, helyesírással küzdőket, a könyvet nem vásárlókat.

Lehet, hogy ma ez a társadalom vak, de ténylegesen kevesebb újságot vesznek az emberek, ma már a könyvtárak polcára is aktualitásukat vesztve kerülnek ki magazinok, újságok, hetilapok, havilapok is.


A kisebb városokban a könyvesbolt az egykori 40 négyzetméterről hat átlagos könyvespolcra zsugorodott.


Lehet szépíteni a helyzetet, hogy négyszázezres fizetéssel élnek az emberek, ha húsz éve egy fillért sem keres az, aki éjjel-nappal dolgozik, mert nem nyomoznak, a nyomtatványok hamisak, a nyilvántartások hekkeltek, a könyvkiadókat meg felszámolják.


Csak egy példa. Pótolhatatlan könyvet, a professzorom könyvét kérdeztem egy nagy budapesti kiadónál tíz évvel ezelőtt. Szándékomban állt az is, hogy online kiadhassuk. De az illető kiadósnak állt feljebb. A könyv régészeti szakanyag. Nem csak nem adták ki újra, de már a példányai térképeivel együtt kikoptak a forgalomból, sőt, az antikváriumok polcairól is. Nélkülük dolgozni viszont nem lehet. A könyv a térkép nélkül nehezen használható.


Vajon mit is akarunk mi? Élni, vagy mindent elpusztítani?


Szeged, 2021. június 20. 20:45



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése