2022. október 3., hétfő

Lövey Varga Éva: Kutatói adatrendszerezések - Életrajzok, oktatók, kutatók 1. Borhy László életrajza, kutatói munkássága

 Seuso_Mindent Bele & Botránykönyv részekben & Seuso_Mindent Bele & Régész a pácban/ Archaeologist in the lurch

Lövey Varga Éva

Kutatói adatrendszerezések - Életrajzok, oktatók, kutatók 1.

Borhy László életrajza, kutatói munkássága


"Borhy László Rezső[3] (Szombathely, 1963. április 24. –) Széchenyi-díjas régész, történész, ókortörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Régészettudományi Intézet Ókori Régészeti Tanszékének egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A római kori hadtörténet, a latin epigráfia és Pannonia provincia régészetének jelentős tudósa. 2015 és 2017 között az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánja, 2017. augusztus 1-jétől az egyetem rektora.[4] 2018. július 1-jétől a Magyar Rektori Konferencia társelnöke.[5]"


-írja a Wikipedia szabad lexikona egykori tanáromról. Mert, annak ellenére, hogy a második, harmadik időszakot kedves kollegáival együtt elrontotta, összekeverte, meghamisította, tanított.

Pont. A kijelentésen semmilyen bírói vagy más ügyészi, esetleg régészeti adat nem fog változtatni, csak alá fogja támasztani, minden kifogás, minden támadás, minden védés.

Először őt kell bemutatnom, s tulajdonképpen minden érzés és szerepvállalás nélkül kellene, de most nem egy életrajzi kötetet írok, hanem egy olyan életrajzi kötetet, amiben mindennek szerepe van, szerepe lehet. A másik kötet, amely állásfoglalás nélküli szakmunka, a jövő héten elektronikus kiadásban napvilágot lát, és elérhetővé válik, mind az Országos Széchenyi Könyvtár kötelespéldány szolgáltatásában, mind pedig vásárolható formában.


A Wikipedia szakmunkáinak jelentősebb részét ismerteti, a régészeti adatbázis pedig tartalmazza azokat a helyeket, ahol ásatást vezetett, vagy régészként, hallgatóként részt vett.


A megjegyzésem pedig nem csak jogilag, bíróságilag, de oktatási, pszichológiai és orvosi területen is jelentős.


Látjuk, hogy Szombathely az ő születési helye, ami az egyik legfontosabb régészeti, történeti szempontok szerint az ókori kutatásokban, provinciaszékhelyként betöltött funkciója, valamint a jelen megyerendszer szerkezete szempontjából is.

Az epigráfia nem csak a Seuso-kincs felirata miatt fontos a számunkra, minden kapcsolódó, kötődő esemény miatt fontos lesz a továbbiakban...


Éppen ezért itt ennek a fogalomnak a meghatározását is említem, idézem: mivel a továbbiakban nem csak mint régészeti szakfogalom, hanem számos esetben bizonyítási módszer is lesz egyben az anyagaimban, nem csak történeti-nyelvészeti, írástörténeti fogalomként. A célzások, következmények, okok pedig fontosabbá válnak.



Erről jut eszembe, a BME és Pázmány logika kurzusainak jogi, matematikai és filozófiai oktatási különbsége, valamint az alkalmazási, gyakorlati képességek, melyek hozzá kapcsolódnak. Hagyok időt gondolkodásra, nem csak a jelen zajló fekete és fekete lyuk érvelési hiba miatt, amibe szakembernél botlottam az imént. Mindenesetre, szórakoztató funkciója egy idő után nevetést, majd bosszúságot is generálhat: okkal. Aztán, az lesz az okozat, amit eldönt az ember.


Aki érti, érti. Nem csak beavatottak számára lehet nyilvánvaló valami. Az intellektuális, fehérgalléros bűncselekmények mindenütt külön kategóriát képeznek.


Nos, visszatérek a Borhy anyagokra, sajnos az elmúlt 12 évben jót jelenleg nem tudok mondani, és nem említhetek. A korábbi évek anyagait pedig fel fogom tenni.


Kutatóknak, kíváncsiaknak ajánlom a szakanyagait, nem csak a tanulás, oktatás, de a hibák és a visszaélések miatt is.


Ha esetleg Borhy tanár úrnak mégis van lelkiismerete, akkor válaszol a levelekre, a hibáit meg azonnal korrigálja. Mielőtt a logikakönyvek prédáivá válnak az anyagok, dátumok, hivatali és kutató anyagok. Meg nyilvánvalóan az emlékek és okiratok is egyben. Jó munkát kívánok!


"Epigraphy (Ancient Greek: ἐπιγραφή, "inscription") is the study of inscriptions, or epigraphs, as writing; it is the science of identifying graphemes, clarifying their meanings, classifying their uses according to dates and cultural contexts, and drawing conclusions about the writing and the writers. Specifically excluded from epigraphy are the historical significance of an epigraph as a document and the artistic value of a literary composition." -írja szintén a Wikipédia, a szakmai fogalom angol meghatározását, tovább nem idézem, jelenleg az átírásig bárki rákereshet, a jelenlegi állapot megőrzése most nem célom.


Viszont idézem még a magyar epigráfiai fogalommeghatározást, amely mindenki számára elérhető.


"epigráfia (gör.): maradandó anyagra (kő, bronz, cserép) készült felirat, általában nem irodalmi alkotás. - A régészet jelentős forrása. Gyűjtésével, kiadásával és földolgozásával foglalkozik az →epigrafika. Az ~k fontos lit-tört. források is. - Az ősker. ~k zöme sír-, v. katakomba- és szarkofág-felirat. A 3. sz: →akklamáció-szerű, később hosszabb ~k az Egyh. hitét fejezik ki. - A Lateráni Múz. őrzi az egyik leghíresebb, az Aberkiosz-~t, mely a hieropoliszi (Frígia) pp., Szt Aberkiosz (†200 k.) gör. nyelvű sírfelirata, s a 19. sz: XIII. Leó kapta ajándékba Abdul Hamid szultántól, ill. fölfedezőjétől, W. Ramsay-tól 2 darabban: "Egy kiváltságos város polgáraként állíttattam e követ még életemben, hogy idejekorán gondoskodjam a test nyughelyéről. A nevem Aberkiosz, s tanítványa vagyok a szent Pásztornak, aki nyáját hegyeken és dombokon legelteti, s oly nagy szeme van, hogy átlát mindenen. Ő tanított engem... megbízható tudásra. Elküldött Rómába, hogy lássak egy birodalmat, s egy királynőt arany ruhában és arany cipőben; de egy népet láttam ott, ragyogó pecséttel. Szíria földjét is láttam, minden városát, s miután átkeltem az Eufráteszon, Niszibiszt is. Mindenütt találtam hozzám hasonlóan gondolkodókat; Pál volt a kísérőm (?). A hit vezetett engem mindenütt, bárhol jártam, eledelül egy rendkívül nagy, tiszta forrásból való hallal táplált, melyet egy tiszta szűz fogott; ezt adta a barátaimnak mindenütt ételül, kínálva hozzá vízzel kevert bort és kenyeret. Én, Aberkiosz parancsoltam, hogy véssék kőbe ezt, s a vésnök mellett álltam, pedig már megéltem 72 esztendőt. Aki ezt megérti, mindenki, aki társam a hitben, imádkozzon Aberkioszért. A síromra senki ne temetkezzék. Ha mégis, a rómaiak pénztárába 2000, szeretett városom, Hieropolisz pénztárába 1000 aranyat fizessen." →Pektoriosz-felirat **


LThK 1930. I:25. - Vanyó 1988:35." - írja a Katolikus Lexikon online verziója.


Ilyen kis cikkekben nincs módom hosszabban tárgyalni, aki tanulta, annak kevésbé szükséges, bár sok ember küzd az oktatási hiányosságokkal, értelmezési zavarokkal, ami a döntési hibákban állandóan megnyilatkozik, beleértve az ezekből adódó következményeket is. Ezek viszont gyakran visszautalnak az okokra is.


Talán ebből a szempontból jobban látszik, hogy miért kapott vezetői szerepet jelenleg a Seuso-kutatási csoportban, s miért zárták ki az egyetlen szakdolgozót, aki a kilencvenes években és az elmúlt évtized idején megkapta, a témával foglalkozó munkák mégis más neve alatt szerepelnek diplomamunkákként, könyvekként.


Nem kertelek, én kértem, és csak én kaptam meg, én indítottam el újra a kutatásokat, a kilencvenes évek hibáinak korrigáltatására, amit egyesek igencsak elfedni igyekeztek, meghamisítottak. S eltemetni igyekeznek.


Jelenleg több adatot ehhez nyilvánosan nem akarok szolgáltatni, pont a keresett és megkapott adatok, iratok miatt.


A későbbiekben ezek az adatok is változni fognak.


A változás, változtatás igényével fejezem be a bejegyzést, s jelzem, hogy időben ettől a ponttól hátrafelé fogok haladni, halmazelméletekkel, matematikai és logikai, informatikai fogalmakkal ugyanúgy, mint idővonalakkal.




A kép forrása:

https://www.casadevelazquez.org/en/news/latin-epigraphy-in-the-roman-world-researching-editing-and-enhancing-the-value-of-inscriptions/




Szeged, 2021. augusztus 07. 11:07





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése