2022. október 7., péntek

Lövey Varga Éva Seuso_Mindent bele Hol volt, hol nem volt...

 Lövey Varga Éva

Seuso_Mindent bele

Hol volt, hol nem volt...


Az imént láttam pár politikai jellegű mesét az interneten, no meg néhány megjegyzést arról, hogy másként emlékeznek Budapest jelenlegi főpolgármesterének egyetemi éveire tanárai.

Semmi közöm hozzá, nem is érdekelt, Tarlós István főpolgármester leköszönése vagy eltávolítása, eltávolíttatása óta pedig még kevesebb közöm van székes fővárosunkhoz is.

Erről jutott eszembe a "szép mese, Emese"… a "hol volt, hol nem volt" kifejezésekkel népmeséinkben, ami manapság a jogi és levéltari szolgáltatásokra ugyanúgy jellemző, mint a végzettségi iratok szerző vagy tulajdonos beleegyezése nélküli adásvételére a középiskoláktól az egyetemig, vagy nemes egyszerűséggel a padról a tanáriba beszállított vagy benn maradt táska vagy számítógép, odaadott winchester eltulajdonításával örökre kölcsönvételekre...vagy, hogy is fejezze ki magát a több százezres, az egyetemen a tanárok és adminisztrátorok

számára kölcsönadott gépek gépellopásaira figyelve az ember, aki utána végrehajtóval találja szemben magát, amikor a semmire nem fizette a számlát felirat megjelenik ködös szemei előtt.. vagy mesélhetnénk részletesebben...Ki, mikor mit tett előadói pozícióban eljárási joggal rendelkező ember ellen, azt képzelvén, egyetemi tanárként vagy titkárnőként, demostrátorként mindent megtehet.

Viszont a kollegák és a tanárok álhíreiről, rossz memóriájáról meg keveréseiről annál több dokumentummal tudok szolgálni az elmúlt 35-40 évből, minden területen,...Eme célzatos sorok után is... Ha már lépten nyomon a jót akarják tönkretenni, aki elnézte (sajnálatos módon akár sokkot is kapva) bűncselekményeiket, amely téves memóriáikból, vagy kommunikációra nem képes mentalitásaikból fakadt.

Nos, az ilyen embert hiába hülyézik le, nem lesz hatása, mert nem fogja fel, hogy lopott tárgyat meg anyagokat használt, ami esetleg 20-25 éve az adott tanár óráin készülhetett, de nem az övé volt.

Szóval, csak rá akarok mutatni a jogsértők másik oldalára, akik pont azokat, vagy azt támadják, akit nem kellene, más területeken, mert esetleg addig szekálnak valakit, amíg védelemül és védelemként mindent végigvéve maguk az esetleges hamis cselekményekben élő eljárók kerülnek börtönbe magával a döntéshozóval...


Ilyen az élet...mondaná bárki..


Mint korábban írtam az idézeteket...


"Cuisusvis hominis est errare: nullius, nisi insipientis, in errore preservare ( Cicero, Philippicae XII., 2, 5)"


Minden embernek sajátja a tévedés, de csak az esztelen marad meg a tévedésben.

In: Ab ovo usque ad mala, Bp., 1985.


Ubi rerum testimonia adsunt, non opus est verbis.

(Cicero)

Ahol bizonyítékok vannak, nincs szükség szavakra.

(Ab ovo usque ad mala, Bp., Tk.1985)


Epistula non erubescit.

(Cicero, Epistolae ad familiares, V., 12, 1)

A levél nem pirul el.

/ A papír türelmes/




Nemo ignavia immortalis factus est. ( Sallustius, Bellum Iughurtinum LXXXV, 49)

A gyávaság még senkit nem tett halhatatlanná.

/Ab ovo usque ad mala, Bo., Tk., 1985)


"Qui tacet, non utique fatetur: sed tamen verum est eum non negare."

Ha valaki hallgat, az még nem beismerés, az azonban igaz, hogy nem tagad!

(Paulus, Digesta L, 17, 142)


Mindehhez csak annyit tennék hozzá, hogy van valami, amit mindenki elfelejt a rektori, igazgatói, orvosi, jogi vagy tanári, esetleg diák székekben, munkahelyeken.

Sőt, a nyomozó szerveknél is. Adj időt rá, csináld tisztességesen végig, mert a hibáid miatt te fogsz többet kapni, a károkozásaiddal, a hazugságokkal, mert amiről te vagy más nem tud, az még létezik, lézezett, létezhetett, csak éppen ideiglenesen máshova került.


Tehát:

Audiatur et altera pars.

(Seneca, Medea II., 2., 199)

Meg kell hallgatni a másik felet.

In.: Ab ovo usque ad mala, Bp., Tk., 1985.


Főleg, ha elzavartad, letiltogattad, nem beszéltél, nem olvastál, másnak adtad, nincs időd rá, nem volt időd rá. Próbálj meg egy hat oldalas verset elmondani egy mondatban. Mi lesz az eredmény? A másik szóról szóra egy hallásra az egy mondatod után minden szavát visszamondja?


Gratulálni szeretnék a magas intelligenciájú eljárásjogokhoz.


Méltó vagy arra, amit tettél és okoztál. De: mindenki viseli a döntései következményét. Meg az idő múlását is. Tehát: az okokat és következményeket soha nem fogod, és nem tudod megszüntetni. Akármilyen hatalmat hiszel, gondolsz magadnak, másoknak.

A hallgatás viszont nem mindig beleegyezés. A két szavas ellenvetés sem mindig elég érv. Meghagyni valakit a tévedéseiben viszont akár szótlan halálos ítélet is lehet. Ahogy Pontius Pilatus tette...


Nem tanultatok még eleget belőle?


Historia est magistra vitae....et audiatur et altera pars. Időt szánva rá, annyit, amennyit a megoldás igényel!


Különben a diákszlengel szólva: "A fagyi visszanyal"!


Szeged, 2021. május 16. 15:36

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése