2022. október 6., csütörtök

Lövey Varga Éva Botránykönyv részekben Adatvédelem és az adatok

 Lövey Varga Éva

Botránykönyv részekben

Adatvédelem és az adatok


Manapság az adatvédelmi okok és törvények miatt, az adatvédelemre hivatkozások miatt gyakorlatilag egy fotót nem tudnál készíteni, ha mindent be kellene tartanod, egy boltba és még a térre sem tudnál kimenni. A kamerák, stb. biztonsági rendszerek miatt.

Nem is tudom, hogy valaki belegondolt-e valójában ezekbe a kérdésekbe, vagy akár jogi szabályozásokba.


Számtalan dolog van, ami kétséget és kétségeket vet fel.


Mondjuk a telefonok és a tabletek, a számítógépek használatában, a mikrofonok világában.


Nem is régen megosztottam egy rövid székely anekdotát, amelynek inkább talán glossza színezete van a tanmese jelleg mellett, s ami igazán ütős tartalommal bírt.


Sokan olvashatták a buta tyúk és a ravasz róka esetét, vagy akár a ha más kútba ugrik, te is ugorj a kútba változatokat...Kérdésként, jótanácsként, a fekete bárányok mellett. Milyen szép is a nyelvek világa!


Lényeg az, hogy most sem csak példálózni akarok, minden szóösszetétel, mondatrész és mondat jelentése az adott hangsúlytól, környezettől is függ, beleértve a kommunikációs útvonalakat is.


Ma már senkinek nem kell bemutatni a számítógépes vírus fogalmát, mondaná az ember. De ez a fajta károkozó az informatika világában csak egyféle kártékony program.

S mennyi más dolog van mellette a falovakon, és az adatokat tönkretenni kívánó más programokkal. Természetesen ezek nem maguktól generálódnak. Valaki, valakik megtervezik, programozzák ezeket is. Ezek az adatvédelmi szabályozásokat legalább olyan mértékben sértik, mint maguk a regisztrációs szabályzatok, azaz mindegyik szinte azonos mértékű károkat képes okozni .


Ez nem csupán logika kérdése. Informatikai, s egyéb ismereteké, vagy törvényismereté... Ugye, máris sokat mond? A kezdetben megismert szinteket sokan nem akarják jól ismerni. Megtanulni? Minek? S nem is foglalkoznak vele. Mechanikusan végrehajtanak valamit, aminek a logikáját, működését nem ismerik... s ezáltal a működési hibáikat sem képesek felismerni. Mire kiderül, minden adat, munka ugrott.

Dívik hobbiból is kártevőket gyártani, megtanulni pedig mindenütt kell. A cél, hogy elpusztítson mindent ami a gépen, gépeken van, csak etikai szint kérdése. Nem erkölcsi, mivel a két fogalom közel sem azonos, bár régen egymással igyekeztek definiálni őket, soha nem is volt az.

A pont, pont vesszőcske sem biztos, hogy a gyerekjátékra utal, a rajzokra, lehet mondatokban használt írásjel, vagy morzejel is.

Szóval, aki csinálja, nem fogja fel, hogy a törölgetéssel kárt okoz, milliárdosakat, hogy a jogvédelmi díj nem múlik el attól, hogy valamit kitöröl, stb.


Egy kicsit el is kellene már gondolkozni ezen a Nagy Testvér hallgat szimbólummal teli világon, meg a teendőkön. Minden szinten....



Szeged, 2021. Június 17. 13:44




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése